torsdag 28 juli 2011

Kommunikativa världsarv

På väg hem från Skåne passade vi på att titta på de två världsarv som finns på Västkusten(eller Bästkusten som en del gärna vill kalla den). I Grimeton utanför Varberg uppfördes i början på 1920-talet en gigantisk antennanläggning för trådlös telegrafi över Atlanten. Sändaren består av sex höga master och en elektrisk motor för alstring av signalen, som sedan genom en alternator delades upp i korta och långa signaler som sändes på våglängden 17 200 meter.



(En av männen bakom anläggningen var en för oss okänd svensk-amerikan, Ernst Alexandersson, som under sitt liv fick patent på inte mindre än 340 olika uppfinningar). Ganska snart tog annan teknik överhanden och långvågssändarna världen över skrotades.Den svenska anläggningen var i bruk relativt länge på grund av att långvågssignaler klarar av att passera genom saltvatten vilket möjliggjorde kommunikation med u-båtar. Den svenska marinen var därför intresserad av att verksamheten fortsatte, vilket den gjorde in på 1950-talet. Idag är anläggningen den enda i sitt slag som bevarats (och fortfarande fungerar) och därför ett unikt arv och exempel på kommunikationsteknologins utveckling. I sammanhanget är det intressant att notera att namnet Varberg har sitt ursprung i ordet "vårdberg", alltså berg där man i den tidigare historien tände vårdkasar för att varna för annalkande faror, ett mycket tidigt exempel på kommunikationsteknologi.

En helt annan slags kommunikation blev det på kvällen när vi tog in på vandrarhem i Ljungskile och råkade komma till inledningsdagen av en liten jazzfestival.

Ett annat exempel på hur man kunde kommunicera långt tillbaka i tiden är de hällristningar som finns i riklig mängd i trakterna av Tanumshede i norra Bohuslän. Helt andra uttrycksmedel. Något ville den tidens människor förmedla, men vad? Många ristningar handlar om båtar och om djur, men också om kärlek och fruktbarhet. En berömd bild är den av ett kärlekspar med en man bredvid med något som ser ut som en höjd yxa; vilket dramatiskt kärleksdrama är det man vill berätta om? Något i klass med Romeo och Julia, eller kanske mer sentida dramer av den typ som utspelas i deckare i närbelägna Fjällbacka?



Ristningarna och andra fornminnen runtomkring ligger högt i landskapet och vittnar om att även på den tiden var det viktigt med överblick (och kanske bättre kontakt med högre makter?). Landhöjningen innebär att det som är inland och åkermark i dag var hav då.

Dagen vi var där öste regnet ner och ristningarna beskådades med uppfällt paraply och besöket blev också kortre än önskvärt.
Färden fortsatte sedan genom Dalsland till Karlstad med mellanlandning hos Janne och Helen, och deras dotter Nina som var på besök med sina barn. Vi övernattade i stuga på Möruddens camping . På morgonen sken solen, som den ska i Karlstad, och det var läge för årets första dopp.

Skånska julidagar

Vi hade sköna dagar i Skåne, även om det blev bara två dagar med sol och bara en dag på stranden. Regnet dominerade väderleken. Vi hann träffa nästa alla mina syskon, några gamla vänner och Patriks familj i Malmö. En dag åkte vi till Löberöd, som ligger så mitt i Skåne man kan tänka sig, för att besöka Emmas systerdotter Nathalie och hennes familj, och Emmas syster Margita som också var på besök. Nathalie och hennes man har köpt en gård och har hästar, får, katter och hundar. Hon föder upp kullar av Lancashire Heeler som hon säljer. (Den som är intresserad kan gå in på hennes sida www.hillstar.se).

En solig dag gjorde vi en resa tvärs över Skåne med Åhus som slutmål. Passerade en rad uttryck för det skånska klassamhället i form av slott och herresäten, t ex. Vrams Gunnarstorp och Bäckaskog. Tittade också in på Wanås för att kolla skulpturerna i slottsparken. I år var Yoko Ono en av de inbjudna konstärerna och hade flera verk (eller installationer), ett av dem "Himlastegar" (Skyladders) - ett exempel på konstens förmåga att skapa nya dimensioner och låta fantsin spela en roll.
















En slottsliknande byggnad finns också att beskåda i Åhus men då handlar det inte om Ålakungens boning utan om alkoholens inflytande i form av fabriken där Absolut Vodka tillverkas.




















Vi besökte också Sveriges lägsta punkt (2,41 meter under havsytan) som återfinns i utkanterna av Kristianstad. Historien bakom är att man på 1800-talet dämde upp och (med en Archimedes skruv) tömde en del av Hammarsjön för att på så sätt skapa mer åkermark när befolkningen växte. Ett av ingenjörskonstens bidrag till utvecklingen.

















Religionens historiska makt får denna gång representeras av Asmundstorps kyrka, en magnifik "bonnakyrka" på den skånska landsbygden. Den har vissa likheter med Uppsala domkyrka, även om den inte är fullt så stor och bara har ett torn.(Kan någon tipsa om hur man får kyrkan att stå upp i stället för att ligga?)

onsdag 13 juli 2011

Stockholm - Helsingborg


Den 12 juli körde vi i bra väder från Stockholm till Helsingborg. Stannade och åt på vårt nya favoritställe Dinners vid Östgötaporten vid Ödeshög (ungefär halva sträckan avklarad, bra urval, rimliga priser). Svängde sedan av vid Värnamo södra (Sydsvenska krysset lärde vi oss att det kallas)för att titta på nya konsthallen, Vandalorum. Kul utställning av cyklar; fascinerad inte minst av Joey Reiters helsvarta Inner City Bike, som är fulländad ur designsynpunkt men antagligen inte så lättrampad med tramporna direkt på bakhjulet (om den går att cykla på överhuvudtaget). Många andra intressanta cyklar dessutom, inte minst ett antal budcyklar. Designers som George Jensen, Sören Sögreni och Tobias Adolfsson representerade. Konsthallen, som har vanliga lador som utgångspunkt för formen, är ritad av italienaren Renzo Piano. Ett nytt intressant initiativ som gör den annars så tråkiga E 4-sträckan genom Småland mer spännande.

måndag 11 juli 2011

Första semesterdagen

Första semesterdagen infann sig också lugnet efter några intensiva dagar med Stella och Izzy hos oss (medan Patrik och Bello var på festival i Gagnef). Junibacken var ett givet mål för Stella, och även Izzy fick hänga med. I går, söndag, passade vi på att fira att Izzy fyller 1 år med tårta och presenter. I dag tog barnfamiljen tåget upp till morföräldrarna i Ångermanland. Själva packar vi och förbereder oss för bilresa till Skåne i morgon.